Hamvazkodás a nagyböjt első napján

Szerző: settings Közzétéve:

Hamvazkodás a nagyböjt első napján

„Amikor böjtöltök, ne legyetek mogorvák, mint a képmutatók! Keserű arcot mutatnak, hogy az emberek meglássák rajtuk a böjtölést. Bizony mondom nektek, ezzel már meg is kapták jutalmukat. Amikor te böjtölsz, illatosítsd be hajadat és mosd meg arcodat, hogy az emberek ne vegyék észre böjtölésedet, csak Atyád, aki a rejtekben jelen van! Atyád, aki a rejtekben is lát, megfizet neked.” (Mt 6,1-6.16-18)

Március 2-án, hamvazószerdán a győri Prohászka Ottokár Osolyita Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda közössége szentmisével, illetve a hamvazás szertartásával kezdte  meg a húsvéti készület negyven napját, a nagyböjtöt.

Reggel 8-tól az alsósok szentmiséjét Simon Dávid atya az Orsolyita templomban, a felsősökét pedig Böcskei Győző atya, a győri Nagyboldogasszony-székesegyház plébánosa  mutatta be a bazilikában. A délelőtt folyamán pedig a gimnazisták vettek részt liturgián a bazilikában, a szentmisét iskolalelkészünk, Simon Dávid atya celebrálta.

A Hegyi beszédből származó evangéliumi részlet útmutatást adott mindnyájunknak  az alázatosság gyakorlására és ráirányította a figyelmet az alamizsnálkodás, a böjt és az ima nyújtotta lehetőségre a kereszténység legnagyobb ünnepére való készület során.  A 40 napos nagyböjt alkalmat ad bűnbánatot gyakorolni és felkészülni Jézus Krisztus feltámadására. Éljünk a lehetőséggel!

Az előző évben megszentelt és elégetett barka hamujából rajzolt kereszt vagy a fejre szórt hamu figyelmeztetett minket halandóságunkra és esendőségünkre: „Emlékezzél, ember, hogy porból vagy és porrá leszel!”

Ferenc pápa felhívása szerint a nagyböjt első napján együtt imádkoztak a Prohászka diákjai és pedagógusai Ukrajna és a világ békéjéért.

Nagy Mónika Rita

Kategóriák: Prohászka