Palacsinta nap, avagy Pancake day az angolórán

Szerző: settings Közzétéve:

Angliában a farsangi időszak a palacsinta nappal ér véget. Nálunk húshagyó kedd, náluk Pancake Day. A 10.I osztállyal úgy döntöttünk, hogy hagyományteremtő módon mi is megtartjuk ezt a jeles ünnepet az angolórán.

Már előző délután szorgos kezek dolgoztak és készítették a sok finom palacsintát, hogy még a nagyböjt kezdete előtt utoljára egy jót ehessünk.

Az órán a palacsinta lakmározása közben a tanulók megismerhették a palacsinta nap eredetét és az ilyenkor Angliában zajló népi hagyományokat, persze angol nyelven.

Íme néhány hasznos információ, ami a ezzel az ünneppel kapcsolatos:

Véget ér a farsang, jönnek a böjtös idők. Következik 40 nap, amikor megtagadjuk magunktól a földi élvezeteket (vagy legalábbis egy részüket), leadjuk a karácsonyi, farsangi időben felszedett kilókat, hogy húsvétra testben és lélekben megújulhassunk. A palacsinta nap lényege, hogy még utoljára összeszedjük a maradék lisztet, tojást, vajat, cukrot, és palacsintát sütünk belőle, hogy elfogyjon minden, s ne is kísértsen minket a böjti időben. És nem utolsósorban – hogy a böjt előtt együnk még egy jót.

A hamvazószerda előtti napon palacsintát sütni igen elterjedt szokás az angoloknál – még azok is tartják, akik a közvetlen utána következő jeles napról már mit sem tudnak. Sőt, nem csak Angliában divatos szokás ez, hanem Írországban, Németországban, Ausztráliában, Új-Zélandon és a Fülöp-szigeteken is tartják a Pancake Day-t. Angliában kapcsolódik hozzá egy sajátos verseny, amit talán „palacsintafutásnak” fordíthatnánk (pancake race). A hagyomány elég régre nyúlik vissza. Úgy tartják számon, hogy 1444-ben egy Olney nevű faluban (ami még ma is létezik), egy szorgos és kissé szétszórt háziasszony úgy elmerült a palacsintasütésben, hogy megfeledkezett a miséről. Csak a harangszó juttatta az eszébe. Akkor aztán szaladhatott, hogy odaérjen! Úgy sietett, hogy a palacsintasütőt is elfelejtette lerakni: futott végig a falun serpenyőstől, palacsintástól. Ennek emlékére rendeznek ezen a napon országszerte futóversenyeket, melyen a résztvevők kötényben, serpenyővel a kezükben, palacsintát dobálva vesznek részt.

Vidáné Zalka Klára
Angol nyelv tanár

Kategóriák: Gimnázium