Bíróságon járt a 10.I osztály

Szerző: settings Közzétéve:

Bíróságon járt a 10.I osztály

Egy embercsempészeti ügy tárgyalását tekintette meg a 10.I osztály a Győri Járásbíróságon március 22-én délelőtt. Nagy lelkesedéssel készültünk erre a rendkívüli alkalomra; az volt a célunk, hogy- a tizedikes nyelvtan tananyaghoz kapcsolódva, megbeszélt szempontok szerint- megfigyeljük a hivatalos stílus jellegzetes kifejezéskészletét, mondatszerkezeteit, jellegzetességeit.  Izgalmunkat csak fokozta, hogy egy fémdetektoros kapun keresztül léptünk a bíróság épületébe, ahol a délelőtt folyamán szemtanúi lehettünk egy büntetőügyi tárgyalásnak, amelyet egy tavaly novemberben elfogott egyén ügyében folytattak le.

A délelőtt egy rövid tájékoztatóval kezdődött, amelynek során dr. Máté Kinga bírósági szóvivő és dr. Kőhegyi Eszter bírónő röviden összefoglalta számunkra, hogy mire számíthatunk, milyen kimenetele lehet a tárgyalt ügynek. Ezt követően elkezdődött a tárgyalás, amelynek külön érdekessége az volt, hogy a vádlott nemzetisége miatt holland szinkrontolmács segítségével zajlott. A tényállás ismertetése után tanulóink feszült figyelemmel követték az ügymenetet, az ügyész és a védőügyvéd tevékenységét. A délelőtt egy nem jogerős ítélettel zárult, majd a vádlott távozása után a bírónő néhány gondolattal segítette a diákokat a látottak megértésében, értelmezésében.

Köszönjük Bokor Éva igazgatóhelyettes-asszonynak, hogy kísérőtanárként velünk tartott, továbbá hálásak vagyunk Géczi Ágnes 10.I osztályos tanulónknak és édesanyjának a szervezésért, melynek köszönhetően egyedülálló, a nyelvi szempontokon messze túlmutató élményekkel gazdagodtunk.

Nagy Mónika Rita
tanárnő

Kategóriák: Gimnázium