Lelki adoptálás a Prohászkában

Szerző: settings Közzétéve:

„Az élet iránti tisztelet a  személy Isten és a többi ember iránti hiteles viszonyának alapvető megnyilatkozása, vagyis a hiteles vallásosság és erkölcs megnyilvánulása.”

(Szent II. János Pál pápa)

Gyümölcsoltó Boldogasszony, azaz Urunk Születésének hírüladása főünnepén  iskolánk is bekapcsolódott a lelki adoptálás művébe. A péntek reggeli szentmise keretében, ünnepélyes keretek között 41 prohászkás diák és tanár  döntött a megfogant élet védelme mellett.

A szentmisében a evangéliumi szakasz angyali üdvözletet megelevenítő történetéhez kapcsolódva Simon Dávid atya az ünnep elnevezésének értelmezésével kezdte homíliáját.  Az iskolalelkész rávilágított, hogy ahogyan a gyümölcsfa oltása során egy nemesebb fa ágát oltják rá egy gyümölcsfára, úgy Isten is azért lett emberré, hogy megnemesítsen minket. A kappadókiai atyák gondolata nyomán kiemelte, hogy Isten emberré lett, hogy megmutassa az átistenülés lényegét az embernek.

A nagyböjti időszak kiemelten is ráirányíthatja a figyelmünket arra, engedjük: Isten Isten legyen bennünk, hogy ’ránk oltódjon’.

A szentbeszédet követően közösen mondtuk a lelki adoptálás ígéretének szövegét, majd imádságos elköteleződésünket egy gyertya szimbolikus meggyújtásával erősítettük meg. 

Vállalásunk szerint egy egyedül csak Isten által ismert, az édesanyja méhében abortusz általi halállal fenyegetett gyermek életben maradásáért imádkozunk 9 hónapon keresztül egy tized rózsafüzért és egy, a  Szűzanya fatimai megjelenéséhez kapcsolódó fohászt. 

Nagy Mónika Rita
tanárnő

Kategóriák: Gimnázium