Szentek nyomába eredtünk

Szerző: settings Közzétéve:

Ifjúsági zarándoklat Ják-Szentpéterfa-Güssing-Rábakethely

Egy maroknyi prohászkás csapattal csatlakoztunk a Szombathelyi Egyházmegye által szervezett, szentek – elsősorban Boldog Batthyány Strattman László és Boldog Brenner János – nyomába eredő ifjúsági zarándoklathoz április első két napján.

Péntek reggel vonattal indultunk Szombathelyre, ahol egy kiadós sétával értük el a zarándoklat kiindulási pontját, a Brenner János Általános Iskola és  Gimnázium impozáns épületét. Az intézmény udvarán már gyülekezett a nagyrészt hetedikes kisgimnazistákból álló csapat. Hozzájuk csatlakozva hallgattuk Dr. Székely János püspök atya köszöntő gondolatait, majd pár perces buszos utazást követően az éppen felújítás alatt álló jáki templomban kértük a Teremtő áldását kétnapos lelki programunkra. A főpásztor felhívta az ifjúság figyelmét a zarándoklatok szokásaira:  ilyen például, hogy a lakott településeken énekelve haladunk át, illetve hogy az út során a résztvevők felváltva viszik a keresztet. A kísérőtanárok mellett velünk tartott egy Domonkos-rendi nővér, Filoména nővér is.

A helyi közösségi házban szentségimádással hangolódtunk az előttünk álló lelki élményekre, a diákok kis papírokra írták fel imaszándékaikat. Innen kezdődött a zarándoklat gyalogos része, nagy lelkesedéssel, énekelve vágtunk bele az első napra betervezett 13 km-es szakaszba. A közös rózsafüzér- imádság segítette a lecsendesedést és az elmélyülést. Az időjárás-előrejelzéseknek ellentmondva egy csepp eső sem esett, együtt, közösségben, vidám hangulatban telt a délután.

Szentpéterfa határában először a régi templomba tértünk be egy imára, majd énekelve vonultunk keresztül a falun, egészen a többségében horvát nemzetiségi település központjában található templomig. A szentmisét Dr. Székely János megyéspüspök mutatta be, koncelebrált Várhelyi Tamás szentpéterfai plébános atya és a velünk zarándokló Simon Dávid atya is.

A szentmisét követően elfoglaltuk szálláshelyünket az iskola épületében, ahol a szentpéterfaiak nagy szeretettel és finom falatokkal vártak minket. Az este egy játékos kvízzel zárult, melynek vidám feladataiból sok tanulságos részletet ismerhettünk meg Boldog Brenner János és Boldog Batthyány Strattman László példaértékű történetéből.

Szombat reggel korán keltünk, pakoltunk és egy gyors reggeli után indultunk is Ausztria irányába. Hét óra körül léptük át a határt, a  rózsafüzér elimádkozása után és közös énekkel értük el az egykori Batthyány-birtokon található Maria Weinberg templomát, ahol Boldog Batthyány Strattmann László is gyakran töltött imádságos órákat családja körében. Itt Dávid atya tartott rövid elmélkedést és folytattuk zarándoklatunkat Güssing, az egykori Németújvár irányába.

Püspök atya kérésének megfelelően ezt a szakaszt mindenki csendben töltötte azon elmélkedve, mi lehet Isten terve vele kapcsolatban és hogyan válthatná ezt valóra. Güssing felé közeledve egy útba eső falu plébánosa vendégelt meg minket a helyi fogadóban.  Innen már tényleg csak egy rövid sétányira volt zarándoklatunk egyik úticélja, Güssing, ahol a helyi ferences templomban Boldog Batthyány Strattmann László és az ő nagyszerű, szent életű felesége, Coreth Mária Terézia van eltemetve. Az osztrák fiatalok mellett a magyar gyerekek is tanúságot tettek és elmondták, miben jelent számukra példát Boldog Brenner János. A német, magyar és horvát nyelven bemutatott szentmisében együtt imádkoztunk és énekeltünk osztrák és horvát testvéreinkkel. A festői kisvárosban finom ebédet is kaptunk, majd innen már busszal utaztunk tovább Rábakethelyre, Boldog Brenner János vértanúságának helyére.  A Szentgotthárdhoz tartozó településen egy rövid sétával értük el azt a kis kápolnát, amely csak pár méterre található attól, ahol Boldog Brenner János vértanú életét adta Jézusért.

A kis kápolnában helyi fiatalok vártak minket, akik hozzánk hasonlóan zarándokutat jártak be a szombati napon. Krisztián atya gondolatai és a dicsőítő dalok közös éneklése kétnapos lelki programunk méltó lezárása volt, a hazaindulás előtt itt is megvendégeltek minket.

A zarándoklat során megtudhattuk, hogy a szemorvosként szegényeket gyógyító Boldog Batthyány Strattmann László és a vidám, Istennek elkötelezett Boldog Brenner János élete hogyan válhatott értékteremtővé családapaként és lelkipásztorként. Megismertük, hogyan vitte őket az útjuk Isten felé és hogyan sugározták vissza a fentről kapott szeretetet és fényt családjuk, embertársaik felé.

Nagy lelki élményben volt részünk, ahol mi is megtapasztalhattuk a keresztényi szeretet megnyilvánulásait: a kedves fogadtatásban az agapék alkalmával és megérezhettük az Istenből fakadó erőt is, amely országhatárokon és nyelveken átívelően is összeköt minket keresztény közösségeinkben. Szeretném kiemelni a szeretetnek azt a szép megnyilvánulását, hogy amíg mi vacsoráztunk, a szentpéterfai asszonyok lemosták a sáros túrabakancsokat.  A hétvégén nemcsak a szentektől, de egymástól is tanulhattuk a szeretet művészetét.

Nagy Mónika Rita
tanárnő

Kategóriák: Prohászka