Szövegértési verseny

Szerző: settings Közzétéve:

A Megyei Oktatási Hivatal által meghirdetett szövegértési versenyre gimnáziumunkból a 11. H osztály nevezett be. 

Az iskolai fordulót 2022. március 17-én rendeztük meg, melyen 10 diák vett részt. A feladatlap témája Jedlik Ányos egyik találmánya, a SZÓDAVÍZ volt. Ennek történetét és irodalmi vonatkozásait ismerhettük meg a szöveg révén; mely a reformkori szüretek világát elevenítette fel, olyan híres barátokkal, mint Fáy András, Vörösmarty Mihály, Czuczor Gergely és Jedlik Ányos. Érdekesség, hogy ennek a híres szüretnek köszönhetően született meg Vörösmarty egyik legremekebb bordala, a Fóti dal, mely szintén beszámol a találmányról: „Fölfelé megy a borban a gyöngy, jól teszi.” Egyúttal megtudhattuk a szódavíz, a savanyúvíz és az ásványvíz kémiai összetételét, biológiai hatását is. 

A feladatok sokszínűségét bizonyítja, hogy nemcsak válaszadást, táblázatkitöltést, kifejtést igényeltek, hanem a diákok kreativitását is próbára tették: reklámszöveg megalkotása a szódavízről; valamint élménybeszámoló írása a fóti szüretről  egy baráthoz címzett levélben. 

Mindenki sikeresen szerepelt a versenyen, a meghatározott időkeret rövidsége miatt azonban kevesen jutottak a megoldások végére. 

Eredmények:
1. Rákosfalvy Zalán
2. Simon Tamás
3. Rákosfakvy Lujza

A megyei versenyre az első két tanuló jutott tovább, időpontja: 2022. április 12.  

Gratulálunk a helyezetteknek!
Reméljük, további sikereket aratnak a megyei fordulón is!  


Ács Miklósné
szaktanár

Kategóriák: Gimnázium