Természeti kincsek gyermekrajzokon

Szerző: settings Közzétéve:

A Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda felső tagozatos növendékeinek képzőművészeti tárlata

Iskolánkban hagyományosan tavasszal, a Föld Napjához kapcsolódva tartjuk meg az általános iskolások számára szervezett Prohászka Napot. Intézményünk névadója, Prohászka Ottokár püspök, tudós, költő és szépíró 1927. április 2-án hagyta el ezt a világot, égi születésnapját is ünnepeljük ebben a hónapban.
A Prohászka Nap eseményei a természettudományos munkaközösség szervezésében a teremtésvédelem, a környezettudatos gondolkodásra nevelés jegyében valósulnak meg.

Az idei évben a felső tagozatos diákok egy különleges képzőművészeti tárlattal is készültek a jeles napra. A biodiverzitás fontosságára szeretnénk felhívni a figyelmet azzal, hogy a 2022. év fajait jelelenítették meg a gyerekek rajzaikon.

Természetvédelmi, tudományos szervezetek, évről évre megszervezik, lebonyolítják az év fajainak megválasztását. A cél a széles közönséggel megismertetni, megszerettetni ezeket az állatokat, növényeket, gombákat. A megismerés és tudás növekedése nagyban hozzájárul a belső indíttatásból fakadó környezettudatos viselkedés fejlődéséhez, különösen akkor, ha ez már gyermekkorban megtörténik.

A 2022. év fajai, az év madara a Zöld küllő, hüllője a Homoki gyík, gombája az Ízletes rizike, fája a Nagylevelű hárs, emlőse a Törpe egér, rovara az Óriás énekes kabóca, vadvirága az Agárkosbor, gyógynövénye a Cickafark és hala a Bodorka számtalan színes rajzról, festményről, grafikáról és metszetről tekint a látogatóra.

A kiállítás ünnepi megnyitójára április 25-én 14.00 órakor került sor. Nagy Csaba igazgató úr köszöntője után Kálmán Imre atya, püspöki irodaigazgató osztotta meg ünnepi gondolatait a vendégekkel és nyitotta meg a kiállítást. Imre atya beszédében a teremtésvédelem kérdéseiről és fontosságáról, Ferenc pápa Laudato si’ kezdetű enciklikájának fő gondolatairól beszélt.

A kiállítás a Győri Egyházmegye, a Szent László Látogatóközpont és természetesen a Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda szervezésében valósult meg.

Helyszín: Triangulum Galéria (Gutenberg tér 2.)

A kiállítás ingyenesen megtekinthető: 2022. április 25. és május 22. között minden nap 10 és 18 óra között.

Pintérné Gergics Ágnes
felkészítő tanár

Kategóriák: Prohászka