Felsős Prohászka Nap

Szerző: settings Közzétéve:

     Iskolánk tanulói létszámának növekedése miatt már a 2019/20-as tanévben elhatároztuk, hogy a hagyományos Prohászka Napot két részre bontva tartjuk meg, októberben a gimnazistáknak (névadónk születésnapjához kapcsolódva), áprilisban pedig a felső tagozatosoknak (a Föld Napján).

     Sajnos a COVID-járvány miatt 2020-ban és 2021-ben sem tudtuk megszervezni a Felsős Prohászka Napot. Így a mostani volt az első, a felújítási munkák miatti helyszűke miatt egyelőre csak az 5. és a 6. évfolyam számára.

     A rendezvényt megelőzően, március végén természetismereti csapatversenyt hirdettünk az érintett osztályoknak. Az őszi Prohászka Nap mintájára a gyerekek a rajz órákon az év állatairól és növényeiről készítettek rajzokat, festményeket. Ebbe a projektbe a 7. és 8. évfolyamok (gimnázium is) is bekapcsolódtak.

     Április 22-én, a Föld Napján reggel 8 órakor a Simon Dávid atya által celebrált szentmisén vettek részt az 5. és 6. évfolyamos diákok az orsolyita templomban. Ezt követően a természetvédelmi őrök munkáját bemutató filmsorozat epizódjait tekintették meg.

     Tizenegy órakor élőben is találkozhattak egy „ranger”-rel. Peimli Piroska, a Fertő-Hanság Nemzeti Park Rábamenti Őrkerületének területfelügyelője „teljes harci díszben”, azaz őrszolgálati egyenruhában tartott előadást Győr környékének védett állatairól és növényeiről a tornateremben.

     Az előadás után vendégünk adta át az említett természetismereti csapatverseny díjait.

  1. helyezett: Zsolti bácsi legényei, 109 pont.
  2. helyezett: Rózsaszín párducok, 108,5 pont
  3. helyezett: Kiscserkészek, 106 pont ; Hatötödök: 106 pont

     A helyezést elért csapatok tagjai iskolánk természettudományos és környezetvédelmi programjait támogató cégek és alapítványok ajándékaival gazdagodtak (Fertő-Hanság Nemzeti Park, Kisalföldi Erdőgazdaság, Pannontáj Sokoró Natúrpark, Muszáj Természetvédelmi és Koordinációs Egyesület, Szarvas Térképek, Schwarcz Térkép).

     Április 25-én 14 órakor A Triangulum Galériában (Gutenberg-tér) Kálmán Imre atya, püspöki irodaigazgató nyitotta meg a gyerekeknek  az év állatait és növényeit bemutató képzőművészeti alkotásaiból összeállított kiállítást, „Természeti kincsek gyermekrajzokon” címmel. A 11-14 éves alkotók felkészítő tanára és a kiállítás szervezője, összeállítója Pintérné Gergics Ágnes művészetpedagógus volt. A megnyitón köszöntőt mondott Nagy Csaba intézményvezető, a kiállítást Kálmán Imre atya, püspöki irodaigazgató nyitotta meg. Közreműködött az iskola énekkara, Dr. Kretzné Budaker Dóra vezetésével. A kiállítás május 22-ig, naponta 10-18 óráig tekinthető meg.

     Köszönet mindenkinek, aki a rendezvények szervezésében, lebonyolításában, támogatásában részt vett.

Szabó György
Reál munkaközösség vezető