Busszal a Ludwigba

Szerző: settings Közzétéve:

A budapesti Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum „Busszal a Ludwigba” projektje keretében május 17-én egy felejthetetlen napot töltött Budapesten a 9.H osztály a vizuális kultúra fakultációs és rajzszakkörös gimnazista diákokkal kiegészülve. A Múzeumnak és a pályázati programnak köszönhetően ingyenesen vehettünk részt a Ludwig Múzeumban múzeumpedagógiai foglalkozáson, és a buszunkat, amely háztól házig vitt bennünket, is a Múzeum fizette.

A Ludwig Múzeum a kortárs képzőművészet megkerülhetetlen helyszíne úgy, hogy egyúttal a befogadásához szükséges ismereteket is közvetíti, az ahhoz szükséges kompetenciákat is erősíti. A művekhez vezető út nem öncél: kortárs művek esztétikuma életünk leglényegesebb kérdéseihez viszi el a látogatókat, a diákokat.

A foglalkozás témája a fenntarthatóság, a fenntartható fejlődés volt. Izgalmas, elgondolkodtató művek, külföldi és hazai alkotóktól adták az apropót, hogy együtt tudjunk gondolkodni a felelős, környezettudatos életről.

Jó volt megismerni a különleges képeket, tárgyakat, installációkat, megfejteni az üzenetüket. Nagy élmény volt, hogy a múzeumpedagógusok nem akartak kinyilatkoztatni igazságokat, hanem kreatív és türelmes módon bennünket inspiráltak arra, hogy megfogalmazzuk a gondolatainkat. Gazdagodtunk a foglalkozások alatt új nézőpontokkal, nyitottsággal, környezettudatos gondolkodással. A múzeumban két kiállítást néztünk meg, az Időgép című  gyűjteményi kiállítást és a Kiterjesztett jelen című időszaki kiállítást.

A Ludwig Múzeumtól búcsúzva a Várhegy felé vettünk utunkat. Végigsétáltunk a Budai Vár műemlékei között, megnéztük a Halászbástyát, Mátyás templomot és Sándor-palotát. 

A nap végén a Magyar Nemzeti Galériát látogattuk meg. A kortárs művek után megnéztük a nagy, klasszikus magyar alkotásokat is. Érdekes volt összehasonlítani, képi világában, alkotási technikájában és gondolatiságában mennyire mások a száz évvel előtti, mint a néhány évtizede készült remekművek.

A bátrabb diákok felmentek a Galéria kupolakilátójába is, hogy egy új és különleges nézőpontból is megnézhessék a fővárost.

A hazafelé tartó út is jó hangulatban, nevetéssel, beszélgetéssel telt, rengeteg élményt kellett megosztani egymással.

Köszönjük a programban való részvétel lehetőségét a Ludwig Múzeumnak!

Niederland Zsófia és Pintérné Gergics Ágnes

Kategóriák: Gimnázium