Te Deum a Prohászkában

Szerző: settings Közzétéve:

Június 15-én tagozatonként adtak hálát Istennek a 2021/2022-es tanévért a Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda diákjai és tanárai.

Az általános iskolások ünnepi szertartását Simon Dávid atya celebrálta, aki a hálatelt szív fontosságával kezdte szentbeszédét és rávilágított, hogy elsősorban olyan emberré kell válnunk, aki képes észrevenni, ha kap valamit. A  hálás ember egyúttal el is ismeri Isten létezését és nem veszi természetesnek azokat az ajándékokat, amelyekkel a Teremtő eláraszt minket. Az iskolalelkész felhívta a diákok figyelmét arra, hogy a világ számos pontján sem az oktatás, sem a súlyos betegségek ellen védelmet nyújtó oltások nem maguktól értetődőek, gyerekek milliói nem járhatnak iskolába sem. A modern ember szemléletmódja többnyire a hiányokra fókuszál, Dávid atya azonban Simone Weil katolikus filozófus iránymutató gondolatát idézte, miszerint: „tanuljunk meg vágyakozni azután, ami a miénk”. A szentbeszéd zárásaként összegezte, hogy a tanév vége alkalmat nyújt annak számbavételére, hogy miért fejezhetjük ki köszönetünket és felszólította hallgatóságát, hogy a vakáció időszakában se feledkezzenek meg a vasárnapi szentmisék keretében hálát adni.

A gimnázisták liturgiáját Veres András püspök atya celebrálta a bazilikában. A főpásztor a hálás lelkület mibenlétéről elmélkedett szentbeszédében. András püspök a kisgyermekkortól az érett felnőttkorig tartó életszakaszok vizsgálatával hívta fel hallgatósága figyelmét arra a sarkalatos gondolatra, miszerint hála nélkül nem lehetséges hiteles emberi élet. A hála közösségformáló szerepét is kiemelte, hiszen ez az emberi aktus az, amely segít felismerni embertársunk felénk forduló szeretetét, türelmét. Az így gondolkodó ember időről időre rácsodálkozhat arra, hogy mennyi szeretet veszi körül. Veres András püspök atya a diákok a szüleik és a tanáraik iránt érzett háláján túlmutatva a békéért érzett köszönet fontosságát is hangsúlyozta.

A hálaadó szentmise főcelebránsa a ballagókhoz fordulva azt a tanácsot fogalmazta meg, hogy ha kiművelik magukban a hála érzését, mindig találnak majd hasonlóan gondolkodó társakat és Isten szeretete soha nem fogja magára hagyni őket. Végül  Sík Sándor Te Deum című versének első strófáival zárta szentbeszédét.

A liturgia után tanévzáró ünnepélyünk tehetséges diákjaink díjazásával folytatódott.

Prohászka jó tanulója, jó sportolója-díjban részesült:
Rákosfalvy Zalán 11.H
Szabó Árnika, Kováts Nimród , Takács Maja 7.H  
Tumpek Flóra , Pintér Regina 8.H 
Ivancsó Tamás 9.H 
Pintér Dorottya 10.H  
Pápai Olivér, Tasi Sára, Schlag Anna Lujza 6.b 
Csapó Gréta 6.a 
Fekete Sára 5.b 
Tóth Alexandra, Linnert Zsófia Anita 2.b 

Szent Angéla-díjban részesült: 
Tatai Lilla és Vojta Lili 12.H  

Folláth-díjban részesült: 
Keszei Miklós 11.H 
Tuba Benedek 11.N 
Horváth Sebestyén 6.a 

Prohászka-díjban részesült: 
Gál Eszter 12.N 
Sulyok Boglárka 12.N 
Priski Zsanett 12.H 
Fazekas Fanni 12.H 
Völfinger Luca 12.H 

Nagy Mónika Rita

Kategóriák: Prohászka