Tiszta forrásból …

Szerző: Pezenhofferné Közzétéve:

Népművészeti tábor a Prohászka Iskolában

Tiszta forrásból merítettünk, a magyar népművészet kimeríthetetlenül gazdag kincsei közül válogattunk. A tavalyi nagysikerű reneszánsz tábor után ismét művészeti táborba hívtuk a 4-8. osztályt befejező diákokat. Az idei témánk a népművészet volt. A tábor polihisztor lakói belekóstolhattak a népi kismesterségekbe, ismerkedtek a hagyományos motívumokkal, mintakinccsel. Viseleteket próbálhattak fel és néptáncot tanultak, népdalokkal és egy gyönyörű népballadával is megismerkedhettek.
Az alkotó foglalkozásokon – a teljesség igénye nélkül – készültek kerámia edények, rongybabák, népi játékok, nemezbugyrok, művészi nyomatok, ékszerek és öltözékkiegészítők.
A kirándulás napján Szombathelyre utaztunk. A Vasi Skanzenben néprajzkutató segítségével pillantottunk bele a régi paraszti világba, az ünnepekbe és a dolgos hétköznapokba. Az Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárházban ókori hagyományokkal, a Kámoni Arborétum és Ökoturisztikai Központban különleges természeti kincsekkel találkoztunk.
A győri múzeumok közül a Kovács Margit Állandó Kiállítást látogattuk meg, ahol a híres, győri származású kerámiaművész alkotásain is a népi mintakincs elemeit fedeztük fel.
A tábori hetet a szülőknek szóló rögtönzött kiállítással és egy népdalcsokor előadásával zártuk le. A résztvevők az elkészült alkotások mellett a magyar népi kultúráról összegyűjtött tudást, közösségi élményeket, új barátságokat és a művészetek iránti nyitottságot, igényt vihették haza.
Az egész heti programot a Napközi Erzsébet-táborok támogatás keretében valósítottuk meg.
A következő nyáron ismét találkozunk, az új tábor témája a barokk kor művészete lesz.
Kretzné Budaker Dóra és Pintérné Gergics Ágnes tanárnők

Kategóriák: Egyéb kategória