Veni Sancte szentmise keretében kértük Isten áldását az új tanévre

Szerző: Pezenhofferné Közzétéve:

Szeptember első napján a Nagyboldogasszony-székesegyházban gyűltek össze a Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda iskola diákjai és tanárai, hogy együtt hívják a Szentlelket és kérjék Isten áldását a 2022/23-as tanévre.
A reggel 8 órakor kezdődő szentmisét intézményünk iskolalelkésze, Simon Dávid atya mutatta be az alsó és a felső tagozat tanulóinak. Dávid atya szentbeszédében a csodálatos halfogásról szóló evangéliumi szakaszból kiindulva arra bíztatott minket, hogy Péterhez és Simonhoz hasonlóan nekünk is Istenre kell hallgatnunk, Istenre kell építenünk, hogy az életünk gyümölcsöző és termékeny legyen. Az apostolok példája szerint fel kell ismernünk, hogy Isten erejével lehetséges, amihez a mi erőnk kevés és akár a sportban vagy a tanulásban is felfedezhetjük, hogy Jézus segíteni akar nekünk.
A 7-12. gimnáziumi évfolyam tanévkezdő liturgiáját Dr. Veres András megyéspüspök úr celebrálta délelőtt 10 órakor, koncelebrált Simon Dávid atya. A főpásztor szentbeszédében megemlítette, hogy szándéka szerint a tegnapi szentlecke került felolvasása, amely remekül illeszkedett a mai evangéliumi szakaszhoz. Szent Pál apostolnak a korinthusiakhoz írt első levele nyomán András püspök kiemelte, hogy a katolikus iskola alapot biztosít a lelki életéhez és a gyermeki hitből érett hitre juttat minket. A legmagasabb színvonalú oktatás mellett így intézményeink feladata elvezetni a ránk bízottakat Istenhez, és olyan felnőtteket nevelni, akik tudják, hogy puszta földi létünk is a Teremtő szeretetéből fakad. Veres püspök atya rámutatott homíliájában, fontos tudatosítanunk magunkban, hogy azok, akik hitre vezetnek minket: Isten munkatársai, akik azon fáradoznak, hogy a Szentlélek mindannyiunkat elvezessen Istenhez és megtapasztalhassuk azt a szeretetet, nyugalmat, békét, melyet csak Ő adhat meg. A szertartás a pápai és a magyar Himnusz eléneklésével ért véget.
Az ünnepi szentmisén Győri Egyházmegye fenntartásában működő oktatási intézmények igazgatója, Dr. Ruppertné Hutás Kinga asszony is részt vett. A ministránsi szolgálatot mindkét szentmisén iskolánk diákjai látták el.
A liturgiát követően Nagy Csaba intézményvezető köszöntötte a tanévnyitó résztvevőit és megtartotta ünnepi beszédét, bemutatta az iskolaközpont új pedagógusait és megnyitotta a 2022/23-as tanévet.

Nagy Mónika Rita
tanárnő