Prohászka természettudományos nap 2022

Szerző: kezelo2 Közzétéve:

Idén október 11-én szentmisével kezdődött a nap a 7-12. évfolyamos diákoknak a győri Bazilikában
névadónk, Prohászka Ottokár püspök születésnapjára emlékezve. A szentmisét Dr. Veres András
megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke celebrálta. A szentmise után püspök atya átadta a gimnazistáknak hirdetett PPT-verseny (Hegyek Világa téma) díjait. Ramm Regina (10N), Jakus Klaudia (9H) és Varsányi Balázs (10H) azonos díjazásban részesültek.

Ezt követően a programok a Széchenyi István Egyetem Apáczai Karának tornacsarnokában folytatódtak. Elsőként Berentés Ágnes geográfus, geológus barlangi fotós, barlangkutató előadását hallgattuk meg. Iskolánk e tanévre szóló természettudományos témája: a „Hegyek Világa”, így az előadás a magashegységek barlangvilágáról szólt, bemutatva a barlangászok munkáját, felszereléseit is. A előadás után került sor a 2022/23 tanév Zöld Prohászka Programjának indítására. Ennek keretében Szabó György tanár úr a környezetvédelemről és a fenntarthatóságról, Bogdányi Mária evangélikus egyetemi lelkész, a „Tűvé teszem” zero waste weboldal ötletgazdája, kézműves, a teremtésvédelemről, Ludvig Nicolette a „Kisalföldi Kosár” közösség szervezője a helyben termelt élelmiszerek fogyasztásának jelentőségéről szólt a diákokhoz. Megtekintettük a Zöld Prohászka kampányfilmjét.
Tartalmas napunk zárásaként Tóthné Sasvári Szilvia tanárnő és a Zöld Prohászka aktivista diákjai
osztották meg társaikkal gondolataikat, majd közösen az erre vállalkozó diáksággal elmondtuk három éve megfogalmazott küldetésnyilatkozatunkat:

Mi, a Prohászka Iskola diákönkormányzatának tagjai
elhatározásra jutottunk, hogy változtatunk életformánkon.
Kis lépésekkel haladva arra törekszünk, hogy egyszerűbb, kevésbé pazarló,
a jövőt, a többi embert és önmagunkat jobban tisztelő életet éljünk.
Számítunk egymásra. Számítunk Rátok.
Névadónk természet-és emberszeretete megerősít minket elhatározásunkban.
Zöld Prohászka!

Köszönjük a szervezők áldozatos munkáját!

Kategóriák: Gimnázium