Küzdelem a lelkekért – NEB

Szerző: kezelo2 Közzétéve:

„Küzdelem a lelkekért – Egyházi ifjúsági közösségek a pártállami Magyarországon a hosszú hatvanas években (1958–1973)”

A Nemzeti Emlékezet Bizottságának (NEB) legújabb vándorkiállítása és a hozzá tartozó pedagógiai csomag többéves kutatói előkészületre épülő, interaktív, tudománynépszerűsítő oktatási segédeszköz a magyarországi kommunista diktatúra vallásüldöző és társadalomformáló tevékenységének iskolai megismeréséhez.

Tizenhat tablóból álló kiállításhoz tanári csomag, órai feladatlapok, témamélyítő forrásfeldolgozás, illetve egy csoportfoglalkozásra kifejlesztett táskás játék tartoznak. A program elemeinek tanórai felhasználása segíti a Kádár-rendszer megismerését, spektruma kiterjed a pártállam által kialakított keretrendszertől kezdve a hatvanas évek egyházi (katolikus és protestáns) ifjúságát érintő ügyeken keresztül a titkosszolgálati megfigyelésekig. A propaganda egyre hangsúlyosabb szerepe, az ideológiai nevelés és az (egyházi) ünnepek áthangolásának bemutatása lehetővé teszi a diákok számára, hogy a Kádár-kor mindennapjait is megérthessék, miközben felhívja a figyelmet a köztudatban gyakran puha diktatúrának tekintett rezsim fontos működési tényezőire, a manipuláció, zsarolás, belső bomlasztás és az ideológiai indoktrináció társadalmi hatásaira és a rájuk adható közösségi válaszokra.

A kiállítás megnyitójaként Arató György, a NEB Hivatala tudományos kutató történésze november 9-én két rendhagyó történelemórát tartott gimnáziumunkban.

A kiállítás december 9-ig látható az Újkapu utca 2-4 szám alatt található épületünkben.

Jakab Gábor

tanár

Kategóriák: Gimnázium