Múzeumi kalandok mongol művészettel és El Greco festményeivel

Szerző: kezelo2 Közzétéve:

November 11-én, Szent Márton napján indultunk egy kora reggeli vonattal tanulmányi kirándulásra
Budapestre a vizuális kultúra fakultációs és szakkörös gimnáziumi tanulók, együtt az Apor Iskola
művészetis csoportjával.
A Keleti Pályaudvartól sétálva tettük meg az utat a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumig ragyogó napsütésben, ezzel egyben a mindennapi testnevelés órát is teljesítettük.
A múzeumban egy kedves és figyelmes múzeumpedagógus várt bennünket, akivel aztán olyan jól éreztük magunkat, hogy szinte észre sem vettük, ahogy elröpült a két óra. Rengeteg érdekességet tudtunk meg a nomád mongolok életmódjáról, művészetéről. Egy jurta-rekonstrukcióban találkoztunk a mindennapi élet tárgyaival. A fegyverek, ékszerek, textilek és a hozzájuk kapcsolódó történetek azért is érdekesek voltak, mert egykor a mi honfoglaló őseink is hasonlóan élhettek. A következő termekben a mongolok vallásával és képzőművészetével ismerkedtünk meg. Csodálatos tekercsképek, aranyszobrok, szertartási tárgyak képviselték a kiállításban a buddhista művészetet. Az utolsó teremben a mongol zászlóval, a rajta található jelek szimbolikájával ismerkedtünk, majd egy önálló alkotás elkészítése következett. A zászlón található jelek, formák szabad felhasználásával (színezéssel, vágással, ragasztással) kollázsokat kellett készíteni, melyeket aztán közösen értékeltünk. Különleges élmény volt a csodálatos műtárgyak között párnára telepedni a padlón és önfeledten alkotni. Az Andrássy úton található múzeumépület kertje is gyönyörű, keleti stílusú szobrok és építmények bújnak meg a színes, őszi lombok között. A látogatás végén itt sétáltunk, majd a padokon ülve itt fogyasztottuk el az otthonról hozott szendvicseket.


A következő állomás – amit öt perc séta után értünk el – a Hősök tere volt. Megcsodáltuk a Millenniumi emlékművet, majd a Szépművészeti Múzeumba érkeztünk meg. Tanulmányi kirándulásunk egyik fő célja volt, hogy lássuk az október végén nyílt El Greco kiállítást.


El Greco, azaz Domenikosz Theotokopulosz (1541–1614), görög származású manierista spanyol festő igazi világsztár, a legnagyobb festők között tartja számon a művészettörténet. A Szépművészeti Múzeum kiállítása teljes képet ad életművéről, bemutatva a festő teljes formai komplexitását és nagy ívű stílusfejlődését. A fantasztikus képek (portrék, oltárképek, szentek ábrázolása) között hamar megtaláltuk Szent Mártont is, akire ezen a napon emlékezünk.
Az időszaki kiállítás megtekintése után az állandó kiállítások termeiben is körülnéztünk. Megcsodáltuk az Egyiptomi kiállítás múmiáit, az Antik művészet tárlatban a vázaképeket, a középkori festményeket és a csodálatos barokk csendéleteket.

Hazafelé a vonaton alkotásról, művészetről és természetesen az együtt töltött nap élményeiről, örömeiről beszélgettünk.

Pintérné Gergics Ágnes

tanárnő

Kategóriák: Gimnázium