Garabonciás együttes koncertje

Szerző: kezelo2 Közzétéve:

Április 18-án a Garabonciás együttes koncertjét hallgathatta meg a 11. évfolyam a MCC székházban.

A Garabonciás Együttes 1991-ben alakult a Győr-Moson-Sopron megyei Csornán. Muzsikájuk műfaji meghatározására leginkább az ’énekelt vers’ vagy a ’megzenésített vers’ kifejezéseket alkalmazzák, de a ‘folkzene’, vagy a ‘worldmusic’ elnevezéseket sem szokták visszautasítani.

Hangszereik többféle zenei kultúrát idéznek: a populáris műfajok gitárjától kezdve, az európai műzenében és paraszti zenében egyaránt használatos furulyán keresztül, a délszláv népzene tamburájáig, de koncertjeiken játszanak mandolinon, ukulelén is. E sajátos hangszereléssel szólaltatják meg klasszikus és kortárs költők verseit, egyfajta szubjektív interpretációval dallá formálva azokat, mint a középkori vágánsok, igricek, lantosok, akik a verseket még énekelve adták elő.

Ez alkalommal Jó reggelt, Élet! című műsorukat adták elő,  mely Kovács Enikő Edyko verseire, szövegeire íródott. A koncert megható pillanata volt, mikor az iskolánkhoz ezer szállal kötődő együttes a Kinőtt gyermekek című dalt énekelte Nagy Csaba igazgató úr emlékének ajánlva.

Köszönjük az élményt, s várjuk a következő koncertet!

Jakab Gábor

tanár

Kategóriák: Gimnázium