Beavató zarándoklat

Szerző: kezelo2 Közzétéve:

A Mária Rádió és a Mária Út szervezésében beavató zarándoklaton vettünk részt a Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda gimnazistákból álló csoportjával május 22-én. A Szent Anna kápolna – Makkosmária – Máriaremete útvonalon haladó gyalogos zarándoklaton Simon Dávid iskolalelkész is velünk tartott.
 

A lelki program keretében a prohászkás diákok is bekapcsolódhattak Közép-Európa legnagyobb, összefüggő zarándokútjába, amely a Máriához kötődő szent helyeken vezeti végig az Isten felé belső lépésekre kész zarándokokat.  A nap folyamán találkoztunk  a zarándoklás minden elemével: egész nap vittük a zarándok keresztet, énekeltünk, beszélgettünk, rózsafüzért imádkoztunk és csendben imádkoztunk. 

Megérkezésünk után vezetőink ismertették a zarándoklatok hagyományait, szokásait bevezettek minket a keresztalja gyakorlatába, mindenki kapott „zarándokútlevelet”. A Szent Anna kápolnától elindultunk a lila M úton Makkosmáriára. Megismertük a Fogolykiváltó Boldogasszony tiszteletére épült templom történetét, majd rövid imát mondtunk egy, az út mellett található katonasír mellett és közösen elgondolkodtunk arról, hogyan tudunk mi hozzájárulni a békéhez.

Rövid pihenő következett, ami után szilenciumot tartottunk, majd, megálltunk a budakeszi Himnusz szobornál, ahol elénekeltük nemzeti imánkat.  Utunk egy pálos kolostor romjai felé vezetett, ahol mindenki elkészítette a nap képét a telefonjával. Folytatva a gyaloglást örvendetes rózsafüzért imádkoztuk, a tizedek között Dávid atya elmélkedései vezettek minket a Szűzanya minél mélyebb megismerésében. Az utolsó szakaszon megalkottuk a mi saját zarándok keresztünket is, amelyet virágokkal díszítettünk.

Végül elértük a máriaremetei Kisboldogasszony Bazilikát, a célt. Itt a zarándoklat vezetői mindenkinek átadtak egy “Zarándok lettem” feliratú jelvényt. Máriaremetén szentmisét ünnepeltünk. Dávid atya arra hívott minket a tanításban, hogy pünkösdhöz közeledve hívjuk be az életünkbe a Szentlelket, a liturgia után pedig mindenkit egyénileg megáldott.

A megtett 15 km minden egyes lépése kegyelmeket hordozott, és meggyőződésem, hogy építette az önmagunkkal, közösségünkkel és a Jóistennel ápolt kapcsolatunkat is. 

Hálásan köszönjük a Mária Út és a Mária Rádió munkatársainak, Galgócziné Szabó Zsófiának és Heim Krisztinának a szervezést és a csodálatos zarándokvezetést!

Nagy Mónika Rita

tanárnő

Kategóriák: Gimnázium