Őszi balatoni bringatúra 2023

Szerző: kezelo2 Közzétéve:

Balatoni bringatúra 2023. ősz

Két keréken gördülő élménygyűjteményünket szeptemberben egy újabb képeslappal bővítettük. A júniusi ausztriai közös km-ek után ezúttal ismét „dél felé fordultunk”, hogy Veszprémből elérve hazánk legnagyobb tavát, a magyar tenger déli partjának nyomvonalán kerekezve érjünk célba Keszthelyen.

Bár a naptár már őszt jelzett, a balatoni nyár azért kegyesen visszakacsintott ránk. A királynék városáig tartó meglehetősen kalandos vonatozás után ideális bringás időben vágtunk neki az első napi mintegy 60 km-nek. A vasparipától elköszöntünk, majd a „felkantározásnál” körül nézve örömmel nyugtáztuk, hogy ezúttal is szép számban csatlakoztak hozzánk „első bálozók”… Visszatérő csapattagjainktól érkezett a biztatás, hogy a napi erőpróba igazából csak a kenesei fennsíkig tart, utána már öröm bringázással, gyakorlatilag emelkedők nélkül haladhatunk. Majdnem egészen a szállásig…

Aligához közeledve kellett először megállapítanunk, hogy legutóbbi bringás látogatásunk óta bizony rengeteg új és csodaszép épület szökkent szárba… Ezt aztán még több esetben megtapasztalhattuk.

Néhány kisebb műszaki problémától, illetve a rövid pihenőktől eltekintve végig remek tempóban haladtunk, köszönhetően a csoporttagok kitartó és nyafogástól mentes együttműködésének.

A hosszú pihenő már Siófok „előszobájában”, Sóstón köszönt ránk, ahol egy vízparti vendéglő teraszán ücsörögve csodálhattuk meg a délutános műszakot megkezdő Nap víztükörben megcsillanó fényét.

Amikor kivilágított bringáinkkal elhagytuk a szántódi révet, mint sok-sok szentjánosbogár, úgy kezdtük meg az első napi befutó szakasz 5 km-ét balatonföldvári szállásunkig. A landolást, szobaelosztást és vacsorát követően aztán indult a móka… „Medencézés”, asztalitenisz na és persze a napi élményeket felelevenítő beszélgetések…

Másnap reggel a hatékony ébredést(!) követően feltöltöttük energia raktárainkat, majd a házigazdáinkkal készített emlék fotóval gazdagodva nyeregbe pattantunk. A második etap ugyancsak kb. 60 km-t tartogatott számunkra.

Igazi ajándék volt, hogy ezúttal is több alkalommal közvetlenül a tó partjára vezetett bennünket a balatoni bringakörút déli nyomvonala. A ragyogó napsütésben mesekönyvként tárult elénk az északi part dimbes-dombos látképe.

A legénység ezúttal is többnyire együtt falta a km-eket, csupán egy helyen „távolodtunk el egymástól”… Az egyik, boltozást is magában foglaló kis pihetőnél pechünkre egy végeláthatatlan tehervonat rostokolt vagy fél óráig az állomáson. A bökkenőt csupán az okozta, hogy csoport nagyobb része a vasút vízparti oldalán maradt, viszont volt, aki még átért a vonat érkezése előtt, így ő már a másikon. Valójában közel voltunk itt is egymáshoz, de mégis oly távol…

Fonyódot magunk mögött hagyva aztán ezúttal is kerestünk egy hangulatos, vízparti ebédelési helyszínt, hogy ki – ki ízlése szerint a jól megérdemelt lángosokkal, rántott sajtokkal vagy éppen finom husikkal barátkozzon össze.

A még hátra lévő gyenge 20 km-t már kényelmesebb tempóban tekerhettük végig, hiszen annak ellenére végig remek átlagsebességgel közeledtünk Keszthely felé, hogy egy-két megrogyott vagy eltört csomagtartó okozta helyzet is megoldásért kiáltott.

A vasútállomásra érve még egy fagyi és/vagy üdítő is belefért a haza indulásig. A csapat dicséretet és elismerést érdemlő teljesítményéről sokat elárul, hogy bár a „30 éve örök” jelmondatunkat megéltük, – amely szerint bringázni jöttünk, nem megszakadni, – mindössze 15-20 perccel maradtunk el az eddigi legjobb „köridőtől”.

Végezetül szeretettel nyújtom át három résztvevőnk gondolatait, akik a két nap során együtt taposták velünk a pedált…

Marek Péter túravezető

„Örömmel vettünk részt a 2023. szeptemberi balatoni bringatúrán. Marek Péter tanár úr vezetésével 32-en voltunk részesei ennek az eseménydús kirándulásnak.

Vonatoztunk, bringáztunk, jókat ettünk-ittunk, bolondoztunk. Végig csodálatos tájakon tekerhettünk a Balaton partján.

A szállásunk is szuper volt Balatonföldváron, medencéztünk, ping-pongoztunk, és persze jókat beszélgettünk.

Vasárnap este mindannyian kissé fáradtan, de boldogan tértünk haza, hogy teljesítettük a 120 km-t.

A következőn is találkozunk…”

Bátay Dorottya, Petes Maja, Takács Réka 8.H  

Kategóriák: Gimnázium