9. PROHÁSZKA NAP

Szerző: kezelo2 Közzétéve:

9. PROHÁSZKA NAP

Immár kilencedik alkalommal rendeztük meg iskolánk névadójára emlékezve a Prohászka Napot, – amely természettudományos nap, tisztelegve ilyen irányú munkássága előtt – 2023. október 13-án,
pénteken.
Prohászka Ottokár székesfehérvári megyéspüspök, teológiai és filozófiai doktor, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, keresztényszocialista politikus, több mint két évtizeden át országgyűlési képviselő, 1858. október 10-én született Nyitrán.

Reggel 8 órakor Veres András megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke celebrált szentmisét gimnazistáinknak a győri bazilikában.

A program 10 órakor folytatódott a győri evangélikus öregtemplomban, mivel a felújítások és építkezések miatt külső helyszínt kellett keresnünk.

Molnár Csilla fizikus, meteorológus, az MTVA munkatársa előbb a napi friss időjárás jelentéssel mutatkozott be, majd a víz körforgásáról tartott tudományos előadást.

Az idei tanév természettudományos témájának a vizet választottuk, amelyhez a Prohászka Napon kívül számos program, kiállítás, verseny, kirándulás kapcsolódik majd. Így az előadás után kihirdetésre került a Zöld Prohászka Program idei 2. kihívása. Videó verseny a 9-11. évfolyamosok számára a víz témakörben.

A továbbiakban a 2019-ben elindított Zöld Prohászka Program (fenntarthatóság, környezet tudatosság, teremtésvédelem) bemutatkozása következett. A Zöld Prohászka csapat tagjai lelkesen és lelkiismeretesen készültek a napra. Levetítették a 2019-es kampányfilmet, majd Homlok Balázs a Zöld Prohászka Program történetét mutatta be.

Rácsodálkozhattunk, hogy mennyi minden történt már az iskolánkban e téren. Balla Tádé egy érdekes, figyelemfelhívó kvízzel készült. Népszerűek voltak a Bátay Dorottya, Takács Réka, Csala Milán által készített mini interjúk, melyhez a kérdéseket a 11. I osztály Zöld Prohászka képviselői állították össze.

A tavalyi évben jól sikerült kihívást, a gardróbstopot szeretnénk újra megvalósítani, kiegészítve egy kreatív, alkotói tevékenységgel. Ennek felvezetéséhez kértük fel Kocsis Angélát, akihez ellátogatott Zimonyi Dóra és Tóth Virág, hogy előzetesen interjút készítsenek.

Brigi néni záró gondolataival zártuk megemlékezésünket: Isten két könyvet adott, a Bibliát és a természet könyvét. A hová és a mi kérdésekre a vallás ad választ, de nagy dolog a tudomány, és önmaga ellen vét, aki kevésre becsüli, mert Isten logikája a természet könyvében van leírva.

Már harmadik éve a tanév természettudományos témájához kapcsolódva képzőművészeti kiállítást rendezünk tanulóink munkáiból, amely idén a Triangulum Galériában nyílt meg október
12-én, erről a honlapon már korábban beszámoltunk.

Összeállította: Kis Katalin, Szabó György

Kategóriák: Gimnázium