Sítábor Steiermark hegyei között – Präbichl 2024.

Szerző: kezelo2 Közzétéve:

Sítábor Steiermark hegyei között – Präbichl 2024.

Ékes bizonyítéka a gyorsan szárnyaló időnek, hogy mintha csak nemrég intettünk volna búcsút a tavalyi sítáborunk házigazdáinak, most pedig már az idei élményeinket igyekszünk felidézni.

Az eddigiekhez hasonlóan, ezúttal is „szélesre tárt ajtók” várták iskolai közösségünk kisebb és nagyobb diákjait. Az apró népet családi kötelékben, az ifjakat akár önállóan is. Ahogy közeledett az indulás napja, mindannyian egyre izgatottan készültünk a ránk váró örömteli pillanatokra.

Megérkezésünket követően a haladók közül akadtak, akik már az első délután lécre álltak, míg a többiek a szobák elfoglalása előtt egy „terepszemle” keretében inkább kisétáltak a szállásunk szomszédságából induló pálya felfedezésére. A síelés művészetével most ismerkedők pedig – kellő izgalommal telve – még vacsora előtt megtehették az első „lépéseket”.

Másnap a változatos és kiadós reggelit követően népes társaságunk három csoportban indult a havas lejtők felfedezésére. A kezdők vezetett oktatás során bővítették ismereteiket, amelynek eredményeként már ebéd előtt megismerkedhettek a síelés világának alapvető kulisszatitkaival, a gravitációval, a kezdeti sikerélményekkel és a csákányos felvonóval.  

Ezalatt a haladók – felkészülés gyanánt a délutáni oktatásra – kicsit „besíelték magukat”, a profik pedig tudásuk birtokában önfeledten adták át magukat a sízés szavakkal le nem írható érzésének.  

A „déli harangszó” hívását meghallva mindannyian elérkezettnek láttuk az időt, hogy visszatérjünk a szállásunkra. Többféle finomság várt bennünket, bár kétségtelen, hogy a mákos-vaníliás-szilva lekváros gőzgombóc „mindent vitt”.

Ezt az akciót aztán minden nap örömmel megismételtük…

Délután folytatódott a „kiképzés”, ekkor már a haladók csoportja is irányított foglalkozás keretében élhette át az előrelépés élményét. A nap zárásaként szabad sízés következett, ezzel feltéve az i-re a pontot. A vacsoráig egy kis relaxáció következett, majd elindítottuk a korosztályos csocsóbajnokságot, amelynek végén – a záró esten – három csoportban hirdethettünk bajnokokat. Persze nem maradhattak ki az esti programokból a társasjáték és kártyapartik, valamint a napi élményeket összefoglaló kötetlen és vidám beszélgetések sem.

A következő napon Holle anyó alaposan megrázta dunyháit, amelynek eredményeként 30-40 cm-es friss hólepellel tette igazán mesebelivé és varázslatossá a tájat. Ez valódi inspirációt jelentett mindannyiunk számára. Többek között ekkor mutatkozott meg igazi valójában a Funslope pálya, amely a számos hullámmal és meredek kanyarral, valamint az óriáscsigával nyújtott változatosságot a klasszikus pálya helyett (vagy mellett) illetve a lejtőkről tetejéről csodálatos kilátás nyílt az eisenerzi Alpokra vagy a Vordernberg-völgyre.

Ahogy haladtunk előre az időben, az oktatásnak és szorgalmuknak köszönhetően kezdők és haladók egyaránt mind több technikai elemmel ismerkedhettek meg, a különböző jellegű felvonó helyes használatától kezdve, a sebesség helyes megválasztásán keresztül egészen a „kötelék sízésig” (pl. kígyózás).

Az utolsó előtti napon délután egy lesiklóverseny keretében kezdők, haladók és hódeszkások (snowboard) mérhették össze tudásukat, ahol az időeredmények ismeretében megint győzteseket ünnepelhettünk mindhárom kategóriában.

A hazautazás napján már az „örömsíelésé” volt a főszerep. Ekkor minden résztvevőnk szabadon használhatta a tudásának megfelelő összes pályát.

Reményeim szerint minden résztvevőnk sok szép és megőrizhető élménnyel érkezett haza. Sajnos a nagyszerű kalandok is – mint ez a mostani – véget érnek egyszer. Azonban miként eddig is, ezúttal is minden esélyünk megvan, hogy a következő síszezonban ismét lesz lehetőségünk a hófödte Alpok varázslatos lejtőinek közös felfedezésére!   

                                                                                                              Marek Péter csoportvezető 

  

  

„Ők mondták…”

„Szuper szervezés, finom ételek, asztali focibajnokság, és verseny a hegyen… Boldog gyermek arcok, amiért mindig boldogan jövünk mi is!”

Sz. Réka

„Nagyon örülök, hogy részt vehettem. Sok, jó embert ismertem meg. Jó hangulatban teltek a társas partyk. Örömmel vettem részt a versenyeken. Nagyon várom, hogy jövőre is mehessek!”

Réka

Nagyon köszönjük a szép élményeket és szuper szervezést. Az önfeledt kikapcsolódás és a gondoskodó odafigyelés garantált, hogy visszacsábít!

Marcell

Nagyon örülök, hogy elmentem, rengeteg új élményre, tudásra, és tapasztalatra tettem szert. Gyönyörű volt a táj, jó volt a szervezés, a szállás jobb helyen nem is lehetett volna és nagyon jó kis közösség alakult ki.

Ödön

“A várva várt síelés, és nemcsak a gőzgombóc miatt!”

Lujza

Nagyon örülök a lehetőségnek, hogy idén részt vehettem a sítáborban. Gyönyörű pillanatokat okozott nekem ez a tábor, a régi barátaimmal még közelebbi kerültünk egymáshoz.

A pályák szuperek voltak, gyönyörű helyen voltunk.

Nóra

Szuper élmények, remek közösség, az ellátás kiváló és a sípálya is remek volt. Csak jót tudok mondani az egész táborról

Bonifác

Nagyon tetszett ez az 5 nap, mivel nagyon jó volt a társaság, a síelés és hangulatosak voltak az esték! Örülök, hogy mentem, és hogy megtanultam síelni, nagyon élveztem, egy nagy élmény volt!

Á. Lotti

Nagyon jó élmény volt számomra a nehezebb pillanatokkal együtt is.  Örülök, hogy elmehettem es új tapasztalatokat szerezhettem, valamint új barátságokra is szert tehettem. A síelést nagyon élveztem, köszönöm Péter bácsi, hogy megtanított síelni!  

Piroska

Kategóriák: Prohászka